Khamis, 8 September 2011

cerpen - diari alam baru ku.......!!

S

aya rasa sungguh berasa bersyukur dengan keadaan diri saya sekarang……………….. Hari ini adalah hari pertama untuk aku menjejakkan kaki aku ke darul quran. Aku telah menyimpan barang aku 1 minggu lebih awal lagi daripada hari ini.

Kami bertolak dari rumah tepat pukul 6 pagi lagi. Perjalanan kami bermula dengan rengekan adikku yang menangis manja kerana malas untuk bangun daripada tidurnya. Setelas puas memujuk, barulah dia berhenti menangis apabila diberi sepotong kuih yang dibeli oleh ayah saya di kedai yang terdapat di sisi jalan. Kami meneruskan perjalanan kami ke rumah ibu saudaraku dahulu oleh kerana kami semua keletihan dalam perjalanan tersebut.

Setibanya kami di rumah ibu saudaraku yang merupakan adik kepada ayahku itu kami terus mempersiapkan diri untuk tidur dan merehatkan minda kami sebelum meneruskan perjalanan kami lagi pada keesokan harinya.

Pada malam itu aku tidak dapat tidur dengan lena kerana teruja untuk menjejakkan kakiku kedalam darul quran menguasai keinginanku lebih dari perasaan mengantuk. WAH!!!! Esok aku akan menjejakkan kaki ini ke darul quran, jauh dari sudut hatiku meraung kegembiraan.

Text Box: “Demi Masa Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugiaan, Ingatlah Segala pesanan bonda di rumah Kejayaan itu bukanlah milik diri kita seorang sahaja Bahkan…………. Ibu Bapa kita juga ingin berkongsi kejayaan itu bersama”


KOK KOK… kedengaran kokokan ayam yang memberitahuku bahawa hari sudah pun siang dan sang mentari sudah mula menampakkan dirinya. ARGHHHH!!!!! Perasaan aku semakin bertambah teruja. Tepat pada pukul 8 pagi kami sekeluarga meneruskan perjalanan kami yang tertangguh semalam. Kami meneruskan perjalanan ke Darul Quran melaluai jalan ke bukit fraser keranan kami ingin sampai ke darul quran pada masa yang di rancang.

Pelbagai cabaran danb dugaan yang berlaku tatkala kami meneruskan perjalanan kami ke sini. Antaranya, adikku telah muntah beberapa kali di dalam kereta kerana jalan yang kami lalui sangat bengkang bengkok. Setelah menempuh perjalan selama 2jam akhirnya sampailah kami di Darul Quran. Kami disambut mesra oleh pengawal keselamatan yang tersenyum dari jauh lagi.

nukilan : LUQMAN MOHAMAD ZUDIN

KOLEJ UNIVERSITI DARUL QURAN (KUDQ)

DIPLOMA SYARIAH SEMESTER 1

0145442389
.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan